Ultimul Leonardo. Viata secreta a celei mai scumpe picturi din lume pdf

Despre carte:

O căutare epică scoate la iveală adevăruri ascunse despre Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci, capodopera recent descoperită care s-a vândut cu 450 de milioane de dolari – și care s-ar putea să nu fie cea adevărată.

Timp de două secole, comercianții de artă și istoricii au căutat în zadar Sfântul Graal al istoriei artei: un portret al lui Hristos ca Salvator Mundi (Mântuitorul lumii) realizat de Leonardo da Vinci. În cele din urmă, în 2005, un candidat convingător a fost descoperit de către un comerciant de maeștri vechi de mică anvergură la o casă de licitații de mâna a doua din New Orleans. După o restaurare de șase ani, o expoziție la National Gallery din Londra și ajutorul abilului comerciant de artă elvețian Yves Bouvier, tabloul a fost vândut oligarhului rus Dmitri Rybolovlev, care a făcut furori în presă. După ce Rybolovlev și Bouvier s-au certat în mod public, tabloul a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor în 2017 ca fiind cel mai scump tablou vândut vreodată, când un reprezentant al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman a câștigat capodopera la o licitație Christie’s pentru 450 de milioane de dolari.

Dar controversa încă înconjoară opera de artă: Casa de licitații – și dealerii de artă, curatorii și istoricii de artă care au stat în spatele acestei descoperiri – au avut de fapt tabloul potrivit sau există un altul? A pictat Leonardo măcar un Salvator Mundi? Unii cercetători susțin că picta doar ocazional în momentul în care lucrarea a fost datată. A fost pictura restaurată în așa măsură încât a devenit un Leonardo, deși era de fapt opera ucenicilor săi? Pe scurt: Este artefactul autentic, rezultatul unui geniu frenetic al marketingului – sau poate puțin din ambele?

Într-o căutare a adevărului, ca într-un thriller, Ben Lewis examinează povestea de cinci sute de ani a acestui tablou și, în mod uimitor, descoperă arme fumegânde, inclusiv inițialele arse ale proprietății unui rege englez pe un alt Salvator Mundi și identitatea familiei americane care a deținut tabloul în unele dintre deceniile sale lipsă. Prin intermediul acestei călătorii, ajungem să vedem cum a evoluat piața globală de artă până la ceea ce este astăzi și ne întrebăm ce înseamnă arta pentru umanitate, atât în trecut, cât și în prezent.

Informație:

Autor: Ben Lewis
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 3
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 432
Format: 205 x 130
ISBN: 978-606-006-509-8
Cod de bare: 9786060065098

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *