Spartanii pdf

Despre carte:

Imaginea Spartei și a spartanilor este una care a rămas întipărită de neșters în conștiința publică: soldați musculoși, cu părul lung și mantii roșii, purtând scuturi de bronz strălucitoare pe care este inscripționată litera grecească lambda. Aceasta este Sparta!, strigă Leonidas pe marele ecran, în timp ce decide să-și conducă cei 300 de războinici spre moarte la Termopile.

Dar ce era Sparta?

Miturile din jurul Spartei sunt la fel de vechi ca și orașul însuși. Chiar și în antichitate, Sparta era o societate unică, considerată o enigmă. Spartanii care au luptat pentru libertate împotriva perșilor se numeau pe ei înșiși egali sau egali, dar egalitatea lor depindea de exploatarea nemiloasă a populației indigene cunoscute sub numele de heloți. Regulile și practicile adesea bizare ale spartanilor au capacitatea de a oripila la fel de mult pe cât ne fascinează astăzi. Scriitorii atenieni au fost intrigați și îngroziți în egală măsură de o societate în care se spune că bebelușii slabi sau cu dizabilități erau examinați cu atenție de către oficialii statului înainte de a fi aruncați de pe marginea unei stânci. Chiar și astăzi, poveștile lor scabroase ne-au conturat imaginea Spartei; o societate în care lașii erau forțați să își radă jumătate din barbă, să se îmbrace diferit de colegii lor și care, în cele din urmă, erau evitați până într-atât încât sinuciderea părea preferabilă. La fel de înspăimântătoare pentru noi astăzi este brutala krypteia, un rit de trecere spartan în care adolescenții erau trimiși în mediul rural înarmați cu un cuțit și li se ordona să elimine cei mai mari și mai periculoși heloți. Dar adevărul din spatele acestor povești despre celălalt exotic poate fi greu de descoperit, pierdut printre legendele Spartei, care au fost chiar perpetuate de spartanii de mai târziu, care au condus o industrie turistică înfloritoare care a exagerat faimoasa brutalitate a strămoșilor lor.

Așa cum Andrew Bayliss explorează în această carte, existau și multe lucruri de admirat în Sparta antică, cum ar fi sistemul de învățământ de stat al spartanilor, care se ocupa chiar și de fete, sau faptul că Sparta era aproape fără egal în lumea premodernă în ceea ce privește acordarea unei voci clare femeilor, nu mai puțin de patruzeci de ziceri ale femeilor spartane fiind păstrate în sursele noastre. Această carte dezvăluie cele mai bune și cele mai rele aspecte ale spartanilor, separând mitul de realitate.

Informație:

Autor: Andrew J. Bayliss
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 2
Tip coperta: Brosata
Ilustrator: Oana Badica
Traducator: Gabriel Tudor
Numar de pagini: 192
Format: 130 x 200
ISBN: 978-606-587-564-7
Cod de bare: 9786065875647

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *