Paradisul de dupa colt pdf

Despre carte:

Unde se găsește Paradisul: în construcția unei societăți egalitare sau în întoarcerea la lumea primitivă?

Două vieți: cea a lui Flora Tristan, care își depune toate eforturile în lupta pentru drepturile femeilor și ale muncitorilor, și cea a lui Paul Gauguin, bărbatul care își descoperă pasiunea pentru pictură și își abandonează existența burgheză pentru a călători în Tahiti în căutarea unei lumi nepătate de convenții.

Două concepții despre sex: cea a lui Flora, care îl vede doar ca pe un instrument de dominație masculină, și cea a lui Gauguin, care îl consideră o forță vitală indispensabilă în slujba creativității sale.

Ce au în comun aceste două vieți separate și opuse, în afară de legătura de familie, Flora fiind bunica maternă a lui Gauguin? Iată ce pune în evidență Vargas Llosa în acest roman: lumea utopiilor din secolul al XIX-lea. Un punct de legătură între două personaje care optează pentru două modele de viață opuse, dar care dezvăluie o dorință comună: aceea de a ajunge într-un paradis în care fericirea este posibilă pentru ființele umane.

En Español:
În 1844, Flora Tristan a pornit într-un turneu în Franța pentru a milita pentru drepturile muncitorilor și ale femeilor. În 1891, nepotul ei, Paul Gauguin, a pornit spre Tahiti, hotărât să scape de civilizație și să picteze capodopere primitive. Flora a murit înainte ca nepotul ei să se nască, dar călătoriile și obsesiile lor se desfășoară cot la cot în acest roman abil și absolut captivant.brbrFlora, copilul nelegitim al unui tată peruan bogat și al unei mame franceze, crește în sărăcie și, după ce fuge de un soț brutal, călătorește în Peru pentru a-și cere moștenirea. La întoarcere, își face un nume de scriitoare populară și de apărătoare a celor oprimați, impunându-și sarcina dificilă de a face un tur al ținuturilor franceze pentru a recruta membri pentru Uniunea Muncitorilor. Paul, un pictor în dificultate și un vizionar încăpățânat, își abandonează soția și cei cinci copii pentru a trăi în Mările Sudului, unde visele sale de paradis sunt otrăvite de sifilis, de forțele sufocante ale colonialismului francez și de o lipsă cronică de fonduri, deși are parte de iubite adolescente tahitiene și pictează unele dintre cele mai mari opere ale sale.

Informație:

Autor: Mario Vargas Llosa
Editura: Humanitas
Colectie: Seria de autor Mario Vargas Llosa
Anul aparitiei: 2.021
Traducator: Mariana Sipos
Numar de pagini: 396
Format: 130 x 200
ISBN: 978-606-779-810-4
Cod de bare: 9786067798104

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *