Jurnal 1935-1944 pdf

Despre carte:

Mihail Sebastian a fost un tânăr scriitor evreu promițător în Bucureștiul de dinainte de război, romancier, dramaturg, poet și jurnalist care a numărat printre prietenii săi intelectuali de frunte și personalități sociale ale unei culturi est-europene sofisticate. Din cauza tratamentului oportunist al României față de evrei, a supraviețuit războiului și Holocaustului, dar a fost ucis într-un accident rutier la începutul anului 1945. Jurnalul său remarcabil a fost publicat abia recent în limba sa originală și este tradus aici pentru prima dată în limba engleză.

Jurnalul lui Sebastian oferă nu numai o cronică a celor mai întunecați ani ai antisemitismului european, ci și o analiză lucidă și fin nuanțată a vieții erotice și sociale, un caiet de lectură și un jurnal al unui meloman. Mai presus de toate, este o relatare măsurată, dar fulminantă, a marilor intelectuali români, prieteni ai lui Sebastian, scriitori și gânditori care au fost hipnotizați de delirul nazi-fascist al revoluției reacționare din Europa. În secvențe emoționante și memorabile, Sebastian abordează progresia mașinăriei de brutalizare și contextul istoric care a stat la baza acesteia.

Una dintre cele mai remarcabile realizări literare ale perioadei naziste, jurnalul lui Sebastian surprinde cu acuitate lumea, astăzi dispărută, a Bucureștiului de dinainte de război. Sub presiunea urii și a ororii din uriașa fabrică antisemită care a fost România în anii celui de-al Doilea Război Mondial, scrisul său își păstrează grația inteligenței, fiind unul dintre cele mai importante documente umane și literare care au supraviețuit unei epoci singulare de teroare și disperare.

Informație:

Autor: Mihail Sebastian
Editura: Humanitas
Colectie: Memorii, jurnale
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 2
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 608
Format: 145 x 205
ISBN: 978-973-50-7040-3
Cod de bare: 9789735070403

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *