Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare si ticalosie pdf

Despre carte:

Marea sinteză așteptată de unul dintre cei mai buni medieviști actuali.

De ce o nouă istorie a Evului Mediu? În primul rând, pentru că, cu cât ne îndepărtăm mai mult de această perioadă, cu atât devine mai intrigantă și chiar fascinantă, pentru că simțim confuz că acolo se află rădăcinile aspirațiilor și dramelor noastre actuale, ale obscurantismului religios și ale spiritualității înalte, ale violenței oarbe și ale căutării sensului, ale fricii de viitor și ale visului de întoarcere la natură.

În al doilea rând, pentru că imaginea actuală a lumii medievale este prea des falsificată: evacuat din programele școlare, redus la firimituri anecdotice de către mass-media, transformat în legendă neagră sau aurită, Evul Mediu și-a pierdut orice coerență în memoria colectivă. Pentru a o înțelege – și, prin urmare, pentru a ne înțelege pe noi înșine – trebuie să restabilim faptele, numele și datele în ordinea lor logică și cronologică. Aceasta este ambiția acestei cărți.

În sfârșit, pentru că astăzi, mai mult ca oricând, este necesar să ne lărgim viziunea, plasând Evul Mediu european al nostru în contextul relațiilor sale cu vecinii săi. Istoria medievală occidentală este inseparabilă de cea a Orientului Apropiat, deopotrivă inamic și tărâm promis: Din secolul al V-lea până în secolul al X-lea, a fost epoca marilor iluzii, în timpul căreia Orientul bizantin și apoi musulman a dominat un Occident încă barbar; din secolul al XI-lea până în secolul al XIII-lea, Occidentul creștin și-a arătat dinamismul și a ajuns la vârsta rațiunii, în conformitate cu o credință mai luminată, înainte de a cunoaște plaiuri apocaliptice în secolele al XIV-lea și al XV-lea, într-o epocă de tranziție către o lume modernă al cărei optimism umanist este acum distrus. Dincolo de progresele noastre tehnologice, ne întoarcem mereu la întrebările fundamentale puse de omul medieval.

Informație:

Autor: Georges Minois
Editura: Nemira
Colectie: Orion
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 4
Tip coperta: Brosata
Traducator: Doru Mares
Numar de pagini: 544
Format: 155 x 235
ISBN: 978-606-43-0684-5
Cod de bare: 9786064306845

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *