Homo Sapiens. O istorie plina de speranta pdf

Despre carte:

De la autorul cărții Utopia pentru realiști, un argument revoluționar potrivit căruia bunătatea înnăscută și cooperarea ființelor umane a fost cel mai mare factor al succesului nostru

Dacă un principiu de bază a servit drept fundament al gândirii autorului bestseller-ului Rutger Bregman, acesta este acela că fiecare idee progresistă – fie că a fost vorba de abolirea sclaviei, de apariția democrației, de votul femeilor sau de ratificarea egalității în căsătorie – a fost considerată cândva radicală și periculoasă de către opinia generală a vremii sale. Cu Humankind, el aduce această mentalitate împotriva uneia dintre cele mai înrădăcinate idei ale noastre: și anume, că ființele umane sunt prin natura lor egoiste și interesate.

Oferind o nouă perspectivă istorică asupra ultimilor 200.000 de ani de istorie umană, Bregman își propune să demonstreze că, de fapt, suntem, din punct de vedere evolutiv, mai degrabă pregătiți pentru cooperare decât pentru competiție și că instinctul nostru de a avea încredere unii în ceilalți are o bază evolutivă solidă care merge până la începuturile lui Homo sapiens. Bregman demontează în mod sistematic înțelegerea noastră cu privire la experimentul cu șocuri electrice Milgram, experimentul din închisoare Zimbardo și efectul de trecător al lui Kitty Genovese.

În locul acestora, el oferă povești adevărate puțin cunoscute: povestea unor frați gemeni aflați în tabere opuse ale apartheidului din Africa de Sud, care s-au unit cu Nelson Mandela pentru a instaura pacea; un grup de șase copii naufragiați care au supraviețuit timp de un an și jumătate pe o insulă pustie lucrând împreună; un studiu realizat după cel de-al Doilea Război Mondial, care a constatat că doar 15% dintre soldații americani erau capabili să tragă în inamic.

Scopul final al romanului Humankind este de a demonstra că, deși nici capitalismul, nici comunismul nu s-au dovedit a fi, de unul singur, un sistem social funcțional, există o a treia opțiune: să le oferim cetățenilor și profesioniștilor mijloacele (stânga) de a face propriile alegeri (dreapta). Reorientarea gândirii noastre către așteptări pozitive și înalte față de semenii noștri, susține Bregman, va culege un succes de durată. Bregman prezintă această idee cu spiritul și franchețea care îl caracterizează, făcând din nou istoria, științele sociale și teoria economică accesibile și plăcute pentru cititorii profani.

Informație:

Autor: Rutger Bregman
Editura: Litera
Colectie: Iq230
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 1
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 432
Format: 137 x 200
ISBN: 9786063363795
Cod de bare: 9786063363795

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *