Dupa razboi la Paris. Cronica anilor regasiti pdf

Despre carte:

  De la publicarea, în 1977, a cărții sale Chroniques des années égarées (Cronici ale anilor pierduți), în care își povestea tinerețea sa românească marcată de antisemitism, pogromuri și muncă forțată, Serge Moscovici a lucrat la continuarea acestei relatări autobiografice, reluând-o de unde o lăsase: de la sosirea sa la Paris, în 1948, la vârsta de 22 de ani. Alexandra Laignel-Lavastine a adunat aceste notițe, ciorne, observații și foi volante pentru a ne oferi, pentru prima dată, relatarea anilor de formare umană și intelectuală a celui care avea să devină unul dintre marile nume ale științelor umane și ale psihologiei sociale, precum și unul dintre precursorii ecologiei politice.
  De la azilul pentru bătrâni din rue Lamarck, unde și-a petrecut nopțile când a ajuns în acest oraș al luminii, atât de mult visat, până la alegerea sa în cadrul EHESS, îl urmărim în relatarea acestor ani cruciali, care dezvăluie un om în devenire. El povestește despre mizeria și singurătatea primilor ani, despre greutatea tăcerii și a unei istorii pe care, în acest Paris postbelic, unii preferă să o treacă sub tăcere; despre izolare, nefiind nici de stânga, nici de dreapta, nici printre israeliții francezi.
  Această izolare îl va apropia totuși de alți doi evrei străini, la fel de săraci și dezrădăcinați ca și el, care îi vor deveni cei mai buni prieteni: Isac Chiva, viitoarea mână dreaptă a lui Claude Lévi-Strauss, și Paul Célan, marele poet al secolului trecut. Împreună, trioul de meteci a descoperit Cartierul Latin, unde se agita o mulțime de oameni din toată lumea, viața în hoteluri și slujbe mărunte, dar și prietenia (nu mai eram singur pe lume), emulația intelectuală, viața de noapte în pivnițe și cabarete, iar mai târziu, în culmile minții, la universitate. Îl urmărim de pe băncile Sorbonei la CNRS și apoi la EHESS, îndeplinindu-și visul de a deveni un om de știință, regăsindu-și părinții, psihiatrul și psihanalistul Daniel Lagache și istoricul științei Alexandre Koyré, și întrebările care i-au definit gândirea: bunul simț, enigma mulțimilor, minoritățile active, condiția de paria… De la Saint-Michel la Montparnasse, îi întâlnim pe Lacan sau Lévi-Strauss, pe alți exilați care figurează în familia sa, dar și femei, în ciuda timidității imense pe care o recunoaște, și pe una în special, Marie Bromberg-Moscovici, care i-a devenit soție în 1955 și pe al cărei portret se încheie această fascinantă relatare, cu o frumusețe și o grandoare care datorează totul umilinței și inteligenței autorului său. O carte rară și minunată

Informație:

Autor: Serge Moscovici
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 3
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 352
Format: 130 x 200
ISBN: 9789734683857
Cod de bare: 9789734683857

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *