Datoria. Primii 5000 de ani pdf

Despre carte:

Înainte de a exista bani, existau datorii

Toate manualele de economie spun același lucru: banii au fost inventați pentru a înlocui sistemele oneroase și complicate de troc – pentru a-i scuti pe oamenii din vechime să își transporte bunurile la piață. Problema cu această versiune a istoriei? Nu există nici măcar o fărâmă de dovadă care să o susțină.

Aici, antropologul David Graeber prezintă o răsturnare uimitoare a înțelepciunii convenționale. El arată că, timp de peste 5.000 de ani, de la începuturile primelor imperii agrare, oamenii au folosit sisteme de credit elaborate pentru a cumpăra și a vinde bunuri – adică cu mult înainte de inventarea monedelor sau a banilor lichizi. Tot în această epocă, susține Graeber, întâlnim pentru prima dată o societate împărțită în debitori și creditori.

Graeber arată că argumentele despre datorii și iertarea datoriilor s-au aflat în centrul dezbaterilor politice din Italia până în China, precum și că au declanșat nenumărate insurecții. De asemenea, el demonstrează în mod strălucit că limbajul vechilor lucrări de drept și religie (cuvinte precum vinovăție, păcat și răscumpărare) derivă în mare parte din dezbaterile antice despre datorii și modelează chiar și cele mai elementare idei ale noastre despre bine și rău. Încă mai purtăm aceste bătălii astăzi, fără să știm acest lucru.

Debt: The First 5.000 Years este o cronică fascinantă a acestei istorii puțin cunoscute – precum și a modului în care a definit istoria omenirii și ce înseamnă pentru criza creditelor din prezent și pentru viitorul economiei noastre.

Informație:

Autor: David Graeber
Editura: ART
Colectie: Carti cardinale
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 1
Tip coperta: Brosata
Format: 170 x 230
ISBN: 9786067107456
Cod de bare: 9786067107456

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *