Constiinta dintr-o noua perspectiva. O teorie stiintifica a experientei subiective pdf

Despre carte:

Concentrarea atenției poate ajuta un animal să găsească hrană sau să fugă de un prădător. De asemenea, este posibil să fi condus la conștientizare. Urmărind evoluția de-a lungul a milioane de ani, Michael S. A. Graziano folosește exemple din lumea naturală pentru a arăta cum neuronii au permis mai întâi animalelor să dezvolte forme simple de atenție: preluarea mesajelor din mediul înconjurător, prioritizarea lor și reacția în funcție de necesități.

Apoi, unele animale au dezvoltat atenția ascunsă – o concentrare mentală itinerantă care poate prelua informații în afara locului unde sunt îndreptate simțurile, cum ar fi auzirea sirenelor la distanță sau rememorarea unei amintiri.

Graziano propune că, pentru a monitoriza și controla această atenție specializată, creierul a evoluat un model simplificat al acesteia – o autodescriere caricaturală care descrie o esență internă cu o capacitate de cunoaștere și experiență. Cu alte cuvinte, conștiința.

În această lucrare revelatoare extrasă din experimentele sale și ale altor oameni de știință, Graziano explorează în mod accesibil modul în care acest sentiment al unei ființe interioare a dus la empatie și ne-a format ca ființe sociale. Teoria ar putea indica inginerilor calea pentru construirea artificială a conștiinței și chiar, într-o zi, pentru a lua conștiința naturală a unei persoane și a o încărca într-o mașină pentru o viață de apoi digitală. Graziano discută despre cum ar putea fi un viitor cu conștiință artificială, incluzând atât avantajele, cât și riscurile, și ce ar putea însemna IA pentru viitorul nostru evolutiv.

Informație:

Autor: Michael S.A.Graziano
Editura: Humanitas
Colectie: STIINTA
Anul aparitiei: 2.021
Traducator: Vlad Vedeanu
Numar de pagini: 248
Format: 130 x 200
ISBN: 978-973-50-6920-9
Cod de bare: 9789735069209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *