Carnetul unui afurisit pdf

Despre carte:

Să fie aceasta rațiunea ta de a fi: să te vindeci de sublim prin luciditate? Teoria prevalează asupra patologiei, oricât de nobilă ar fi ea; fără concepte te-ai fi putut ridica la venerare vastă, la versuri, la rugăciune. Dar tu ți-ai folosit mintea pentru a eroda răul celest și ai distrus tentația transcendenței; mintea ta limpede te-a protejat de conținuturile impure, pline de fiori. Te-ai vindecat de tot; absența a devenit imperiul tău.
Cu șapte ani în urmă, Cioran putrezea glorios în Cartierul Latin, războiul îi luase cu el opiniile politice și propriul destin avea toate aparențele unui eșec: tânărul intelectual prodigios din București îmbătrânise mult într-un timp scurt, trecuse de treizeci de ani; acum rătăcea în anonimatul bulevardelor din Paris și scria sute de pagini ilizibile în mici camere de hotel efemere.
Încă nu i-a survenit deznodământul radical al schimbării limbii de scriere, care îl va face să condenseze în primele două cărți în franceză, Précis de décomposition și Syllogismes de l’amertume, tot materialul românesc pe care l-a acumulat, inclusiv inutilitatea și răutățile sale.
Nicolas Cavaillès.

Informație:

Autor: Emil Cioran
Editura: Humanitas
Colectie: Serie de autor
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 4
Tip coperta: Cartonata
Numar de pagini: 248
Format: 130 x 200
ISBN: 978-973-50-6702-1
Cod de bare: 9789735067021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *