Capturarea submarinului K-129 pdf

Despre carte:

O incredibilă poveste adevărată de spionaj și inginerie plasată în plin Război Rece – un amestec între Vânătoarea pentru Octombrie Roșu și Argo – despre cum CIA, Marina SUA și un miliardar nebun au petrecut șase ani și aproape un miliard de dolari pentru a fura submarinul sovietic K-129, dotat cu arme nucleare, după ce acesta s-a scufundat pe fundul Oceanului Pacific, în timp ce rușii erau cu ochii pe el.

În primele ore ale zilei de 25 februarie 1968, un submarin rusesc înarmat cu trei rachete balistice nucleare a plecat de la baza sa din Siberia într-o patrulă de luptă de rutină spre Hawaii. Nu a mai ajuns niciodată.

În timp ce marina sovietică căuta în zadar nava pierdută, o operațiune americană ultrasecretă care folosea echipamente sofisticate de spionaj în adâncuri a găsit-o – naufragiată pe fundul mării la o adâncime de 16.800 de picioare, mult peste posibilitățile de salvare existente. Dar potențialele resurse de informații de la bordul navei – focoase nucleare, ordine de luptă și mașini criptologice – au justificat să se facă eforturi extreme pentru a găsi o modalitate de a ridica submarinul.

Așa a început Proiectul Azorian, o misiune ultrasecretă care a durat șase ani, a costat aproximativ 800 de milioane de dolari și avea să devină cea mai mare și mai îndrăzneață operațiune secretă din istoria CIA.

După ce Marina americană a declarat că recuperarea submarinului este imposibilă, misiunea a revenit Direcției pentru Știință și Tehnologie a CIA, divizia puțin cunoscută responsabilă pentru legendarele avioane de spionaj U-2 și SR-71 Blackbird. Colaborând cu Global Marine Systems, cel mai important producător de nave exotice de foraj marin de mare adâncime din țară, CIA a comandat cea mai scumpă navă construită vreodată și a spus lumii că aceasta aparține miliardarului singuratic Howard Hughes, care urma să folosească nava mamut pentru a extrage minerale rare de pe fundul oceanului. În realitate, o rețea complexă de spioni, oameni de știință și politicieni a încercat un proiect chiar mai nebunesc decât reputația lui Hughes: ridicarea submarinului direct sub ochii vigilenți ai rușilor.

The Taking of K-129 este o poveste captivantă, aproape incredibilă, despre istoria militară, geniul ingineriei și o acțiune de spionaj cu miză mare, care se petrece în timpul apogeului Războiului Rece, când anihilarea nucleară era o teamă constantă, iar oportunitatea de a obține chiar și cel mai mic avantaj asupra inamicului tău merita un risc masiv.

Informație:

Autor: Josh Dean
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2.021
Luna aparitiei: 2
Tip coperta: Brosata
Numar de pagini: 544
Format: 130 x 200
ISBN: 978-606-006-436-7
Cod de bare: 9786060064367

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *