Caderea in timp pdf

Despre carte:

Profunzimea îmbinată cu stilul suprem caracterizează eseurile filosofice orbitoare ale lui E. M. Cioran. The Fall into Time este a doua carte a acestui scriitor de origine română tradusă în limba engleză și nu poate decât să-i sporească reputația tot mai mare în lumea anglofonă de scriitor filosofic modern de prim rang.

Cine altcineva decât E. M. Cioran ar putea scrie: Oricare ar fi meritele sale, un om sănătos este întotdeauna dezamăgitor. Sau: Natura nu a fost generoasă cu nimeni altcineva decât cu cei pe care i-a dispensat de a se gândi la moarte. Sau, din nou: Dacă fiecare dintre noi ar trebui să-și mărturisească cea mai secretă dorință, cea care îi inspiră toate planurile, toate acțiunile, ar spune: Vreau să fiu lăudat.

Cioran a fost descris în diverse feluri ca fiind un sceptic, un pesimist, un existențialist. Dar niciuna dintre aceste etichete nu i se potrivește cu adevărat. Vocea lui Cioran este o voce unică, una care iese – elegant, ironic, ascuțit – din vid pentru a descrie situația dificilă modernă cu o acuitate aproape atroce. Determinarea noastră, scrie el, de a alunga din peisajul uman ceea ce este neregulat, neașteptat și diform, este la limita indecenței; faptul că anumiți membri ai triburilor încă aleg să-și devoreze bătrânii excedentari este, fără îndoială, deplorabil, dar nu pot concluziona că astfel de sibariți pitorești trebuie exterminați; la urma urmei, canibalismul este un model de economie închisă, precum și o practică susceptibilă să atragă, cândva, atenția unei planete suprapopulate.

Susan Sontag a declarat că E. M. Cioran este cea mai distinsă figură care scrie astăzi în tradiția lui Kierkegaard, Nietzsche și Wittgenstein. St.-John Perse, poetul laureat al premiului Nobel, l-a salutat ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori francezi care au onorat limba noastră de la moartea lui Paul Valery încoace.

Căderea în timp continuă în mod strălucit ceea ce Cioran însuși a numit o autobiografie” sub forma gândurilor sale. Cartea a fost tradusă de Richard Howard, laureat al Premiului Pulitzer pentru poezie în 1970.

Informație:

Autor: Emil Cioran
Editura: Humanitas
Colectie: Seria de autor Emil Cioran
Anul aparitiei: 2.021
Tip coperta: Cartonata
Traducator: Irina Mavrodin
Numar de pagini: 168
Format: 130 x 200
ISBN: 978-973-50-6718-2
Cod de bare: 9789735067182

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *