Salut, vecine!

 

Motivatie

 

      Societatea moderna a adus dupa sine multe beneficii dar si un imens neajuns: o din ce in ce mai accentuata lipsa de comunicare directa. Oraşul macină cu perseverenţă valorile traditionale şi lasă în urma individul cu singuratatea sa, ratacind intr-un amalgam al destinelor, cu care se intretaie dar pe care nu ajunge sa le cunoasca.
      Omul modern nu este indiferent, este doar ocupat. Nu este limitat, este centrat pe problema. Nu este egoist, este pragmatic.
      Aceste abilitati, recent dezvoltate intr-un mediu favorizat de determinism, au rolul de a face individul mai competitiv, fara a tine seama de un adevăr fundamental: omul a evoluat datorita permanentei comunicari si constientizarii apartenentei la grup.
      Ca o consecinta a indiferentei si lipsei de comunicare, apar multiple amenintari la adresa individului, acesta fiind nevoit sa le faca fata singur si nu intotdeauna cu succes.  
     În condiţiile în care mecanismele de autoreglare ale comunităţii sunt puternic perturbate de lipsa de exerciţiu şi având în vedere că societatea civilă nu a reacţionat eficient la fenomenul enunţat, consideram că în această fază este necesară implicarea poliţiei de proximitate ca structură de avangardă, prin lansarea unei provocări menite să redea comunităţii conştiinţa de sine.
      În acest sens propunem lansarea proiectului – pilot “SALUT, VECINE!”, proiect ce are drept scop netezirea asperităţilor relaţionale în interiorul microcomunităţilor prin atragerea membrilor acestora în activităţi comune ( recreative, competiţionale, culturale), conform interesului manifestat de catre membrii colectivităţii.
Având în vedere faptul că acest program nu a mai fost implementat în România considerăm că este necesar să fie aplicat iniţial pe o zonă restrânsă în vederea dobândirii expertizei necesare generalizării şi formării unor deprinderi de bună practică.

 

Obiective


- scăderea numărului infracţiunilor comise şi a plângerilor privind tulburarea ordinii şi liniştii publice;
- creşterea gradului de siguranţă în imobile şi cartiere prin promovarea unei atitudini pozitive, de solidaritate şi implicare în rezolvarea problemelor membrilor comunităţii, responsabilitatea siguranţei personale fiind delegată de la individ înspre fiecare membru;
- reducerea sentimentului de înstrăinare şi în mod implicit al esecului social cu consecinţe pozitive în reducerea ratei suicidului şi abandonului persoanelor aflate în dificultate ( bătrâni singuri, persoane cu afecţiuni grave, copii provenind din familii cu probleme);
- diminuarea numărului de sesizări adresate poliţiei vizând probleme de vecinătate, prin creşterea toleranţei faţă de situaţiile accidentale care ies din normalitate şi prin rezolvarea directă şi nonviolentă a neînţelegerilor pe fondul existenţei unei relaţii personale între persoanele implicate;
- creşterea numărului raportărilor către instituţiile abilitate a cazurilor de violenţă familială şi a situaţiilor de risc în care se află unii membri ai comunităţii;
- o mai justă măsurare a gradului de siguranţă subiectivă şi obiectivă prin preluarea de informaţii din comunitate pe căi informale.

 

Parteneri implicati in program

 

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi

 

Primăria municipiului Iaşi

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi

 

Universitatea Al.I. CUZA Iaşi

 

Asocianţia Judeţeană a Pensionarilor Iaşi

 

Asociaţiile de Proprietari

 

Agenţi economici din mun. Iaşi

 

Activitati in cadrul proiectului

 

12.06.2007 - Concurs "Salut, vecine!"

14.07.2007 - Cercetarea sociologica in proiectul 'Salut, vecine!'

15.08 - 10.09.2007 - Prin sport catre o prietenie durabila - Tenis de masa pentru toti

August - septembrie 2007 - Intai se schimba oamenii, apoi lumea in care traiesc - Activitati gospodaresti

Octombrie 2007 - Uniti in credinta

11 - 16.02.2008 - Stagiu de pregatire in Elvetia si Franta