Impreuna pentru o comunitate mai sigura

I.1. Justificare

 • Cu ocazia activitatilor curente desfasurate de lucratorii de politie in zona Decebal – Podul de Piatra s-a constatat ca cetatenii ce locuiesc in imobilele situate in apropierea blocului M-2 din b-dul N. Iorga nr. 7A si a Caminului de locuinte sociale „Decebal” din str. Decebal nr. 1 sunt nemultumiti de comportamentul copiilor din cele doua imobile susmentionate, in sensul ca acesti copii se joaca in spatii improprii (in fata blocurilor, pe aleile dintre imobile sau chiar in scari de bloc), producand zgomote suparatoare pentru locatarii din zona, in mare majoritate persoane de varsta a treia. Aceleasi aspecte au fost  semnalate si cu ocazia participarii politistilor de proximitate la Adunarile Generale ale Asociatiilor de proprietari din zona, la care au participat si reprezentanti ai Primariei Municipiului Iasi, cat si conducerea Sectiei a III-a politie.
 • Avand in vedere faptul ca majoritatea locatarilor celor doua imobile au o situatie materiala precara si nu acorda atentie educarii si supravegherii copiilor ( dovada fiind numarul mare de sanctiuni acordate de lucratorii Politiei Comunitare locatarilor Caminului „Decebal”), acestia au tendinte spre delincventa si spre un comportament deviant, incercand sa copie comportamentul adultilor care in marea majoritate sunt cunoscuti cu antecedente penale.
 • In aceste conditii acesti tineri au toate sansele ca in urmatorii ani sa devina posibili infractori, tinand cont si de analizele efectuate din care rezulta ca varsta la care tinerii comit prima infractiune a scazut considerabil. Cresterea numarului de infractori va avea pe viitor consecinte negative din cel putin doua puncte de vedere: pe de o parte va creste nesiguranta cetatenilor din comunitate iar pe de alta parte costurile in vederea reinsertiei sociale a infractorilor vor fi mai mari.

I.2. Scop

 • Imbunatatirea calitatii vietii atat a copiilor beneficiari directi ai proiectului cat si a comunitatii din zona.

I.3. Obiective

 • Implicarea tinerilor in activitati recreativ educative;
 • Implicarea factorilor de decizie locali si a societatii civile in facilitarea accesului la informatie si oferirea de servicii educativ-recreative;
 • Cresterea numarului raportarilor catre institutiile abilitate a  situatiilor de risc in care se afla copiii din comunitate;
 • Diminuarea sesizarilor adresate Politiei cu privire la comportamentul tinerilor din zona;
 • Cresterea sentimentului de siguranta in comunitate:
 • Cresterea nivelului de incredere a populatiei in Institutia Politiei si autoritati locale.

I.4. Grupurile ţintă

 

I.4.1. Grup ţintă principal:

 • Aproximativ 300 copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani ce locuiesc in  Caminul „Decebal” si blocul M-2 din b-dul N. Iorga care vor fi implicaţi în activităţi educativ-recreative din cadrul proiectului.

1.4.2. Grup ţintă secundar:

 •    Comunitatea din zona celor doua imobile
 •    Familiile tinerilor care vor accesa programul.

I.5. Rezumat

 

     Prin acest proiect Compartimentul Proximitate al Sectiei a III-a Politie îşi propune implicarea atat a factorilor de decizie de la nivelul municipiului Iasi, cat si a societatii civile in incercarea de a imbunatati calitatea vietii pentru dezvoltarea unei comunităţi sanatoase si responsabila prin realizarea de activitati in comun. Nevoia acestui proiect a reeşit din dorinta de a oferi copiilor si nu numai o alternativa la petrecerea timpului liber pe perioada vacantei, cat si din dorinta de a le oferi alternative educative si de prevenire a faptelor antisociale.  În cadrul proiectului vor fi derulate o serie de activităţi care vor conduce la creşterea gradului de educatie civica a tinerilor din imobilele susmentionate si nu numai, cat si la prevenirea situatiilor de violenta si acte antisociale.
     Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Fundatia Alaturi de Voi Romania, Directia de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Iasi, Biserica „Sf. Mahrama”, Asociatia „Sf. Nicolae cel Milostiv”.
     Proiectul se va derula pe parcursul a 4 luni, in perioada iunie – septembrie 2007.
Acest proiect oferă un mijloc de implicare continuă atât la nivel de comunitate, cât şi la nivel de evaluare, nevoi, dezvoltare.
     Acest proiect reprezintă o formare continuă şi o alternativă a petrecerii timpului liber. Având în vedere că perioada de desfăşurare a proiectului coincide şi cu perioada vacanţei de vară a copiilor, tinerii care vor beneficia de activităţile propuse în proiect vor putea alege să-şi petreacă timpul liber învăţând lucruri noi, dobândind noi abilităţi şi formându-şi noi prieteni. De asemenea, ei se vor  implica în activităţi care vor avea impact asupra comunităţii, însuşindu-şi astfel sentimentul de utilitate prin schimbarea mentalităţii defectuoase a comunităţii. Astfel se reduce posibilitatea ca tinerii, neavând alte modalităţi de petrecere a timpului liber, să fie atraşi în “cercuri de prieteni” care au preocupări deviante (consumul de droguri, prostituţia, infracţiunile ş.a.m.d.).
     Acest proiect reprezintă continuitate. Partenerii si voluntarii din cadrul proiectului vor continua să se implice şi după finalizarea acestuia.

 

I.6. Descrierea detaliată a activităţilor

 • Activitatea 1 -  Incheierea acordurilor de parteneriat cu: Directia de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Municipiului Iasi, Biserica „Sf. Mahrama”, Asociatia „Sf. Nicolae cel Milostiv” si Fundatia „Alaturi de Voi” Romania;
 • Activitatea 2 – Organizarea celei de-a III-a editii a concursului de desene pe asfalt „Veselie in vacanta” cu premii constand in sucuri, dulciuri, diplome. Evenimentul va fi organizat in parteneriat cu Biserica „Sf. Mahrama”, si Asociatia Sf. Nicolae cel Milostiv I.S.U. Iasi, I.J.J. Iasi si eventuali sponsori;
 • Activitatea 3 – Organizarea unor campanii de informare in randul tinerilor si nu numai privind prevenirea transmiterii infectiei HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuala, consum de droguri si promovarea conceptului de comunitate sanatoasa. Campaniile vor fi sustinute bilunar de specialisti ai Fundatiei Alaturi de Voi Romania si vor fi utilizate materiale audio-video.
 • Activitatea 4 – Implicarea unor voluntari in activitati educativ-educative cu copiii;

Implicarea Primariei si a copiilor (vopsit, curatenie) pentru reconditionarea si amenajarea spatiului de joaca din str. Decebal nr. 26-28;

 • Activitatea 5 – Intalniri lunare cu asistenti sociali din cadrul D.A.C. ( avand in vedere faptul ca aceasta institutie are angajat un asistent social de etnie rroma, ar fi ideal prezenta acestuia) pe  diverse teme de discutii, cunoasterea nevoilor reale ale tinerilor si familiilor acestora;
 • Activitatea 6  - Activitati preventive pe linia prevenirii si stingerii incendiilor, avand in vedere ca in imobilul M-2, marea majoritate a instalatiilor electrice sunt improvizate, precum si prezenta a numerosi copii de varsta prescolara, existand risc crescut de izbucnire a incendiilor.
 • Activitatea 7 - Saptamanal intalniri cu politistul de proximitate impreuna cu reprezentanti ai politiei comunitare, jandarmeriei, activitati de prezentare a infractiunilor, contraventiilor si pedepse, probleme cu care se confrunta tinerii in cartier, cunoasterea atributiilor tuturor institutiilor, cine elibereaza actele de identitate,  atributiile politiei, jandarmeriei, politiei comunitare, eventual, organizarea unui concurs privind cunoasterea prevederilor Legii 61/1991, Cod Penal, in functie de interesul  tinerilor.
 • Activitatea 8 – Atragerea si participarea tinerilor la slujbele de la Biserica „Sf. Mahrama a Domnului si Sfintii Martiri Brancoveni”,  unde cu ocazia predicilor, preotul ar avea ocazia sa promoveze Biblia si modul de comportare in societate, dintr-un alt punct de vedere.
 • Activitatea 9  -  Monitorizarea si evaluarea activitatilor desfasurate in cadrul proiectului.

Activitati in cadrul proiectului:

 

Iunie 2007 - Concurs ""Veselie in vacanta""